HOMEPAGE

STADSPLANTEN, veldgids voor de stad

door Ton Denters
Fontaine Uitgevers, 's-Graveland
Prijs: 19,90
ISBN: 90.5956.075.2

PERSBERICHT

s’Graveland, 17 juni 2004

Nieuwe veldgids: Stadsplanten

Stadsplanten; veldgids voor de stad is de titel van een nieuwe bijzondere natuurgids, uitgegeven door Fontaine uitgevers.

Veldgidsen bestaan er in allerhande soorten en maten, maar een gids die de stad als onderwerp heeft is volstrekt nieuw. Onze steden herbergen een verrassend gevarieerde wilde flora. Sinds kort groeit de belangstelling voor natuur in de stad. Bioloog Ton Denters koos juist de stedelijke omgeving als zijn studieterrein. In de ruim tien jaar dat hij grote steden op wilde planten onderzocht, ontdekte hij onder meer dat er planten zijn die geheel aan het stadsmilieu zijn gebonden, dus daarbuiten niet voorkomen. Zo groeit de steenkruidkers op plaatsen waar honden worden uitgelaten, wortelt de mediterrane vijgenboom op zonnige muren en staat het straatliefdegras talrijk in tippelzones. Ook ontdekte hij in onze steden dertig nieuwe plantensoorten. Dat wil zeggen: nieuw in Nederland en afkomstig uit het buitenland. Net als mensen komen nieuwe planten als toeristen en immigranten naar Nederland. Sommige soorten blijven tijdelijk, andere vestigen zich voorgoed. Vooral in de steden vind je een groot aantal nieuwe plantensoorten, waaronder veel uiteindelijke ‘blijvers’. Er waren voor deze nieuwkomers nog geen Nederlandse namen. In overleg met het Nationaal Herbarium Nederland en de Nationale Plantentuin van België zijn speciaal ten behoeve van deze veldgids nieuwe namen vastgesteld. In deze gids zijn voor het eerst soorten als Gevlamde fijnstraal, Marjoleinbekje en Kruipklokje opgenomen.

Stadsplanten, veldgids voor in de stad is een praktische gids waarin allerlei bijzondere, maar ook alledaagse stadsplanten eenvoudig zijn op te zoeken aan de hand van kleur, soort en standplaats. In totaal passeren 700 soorten de revue en de gids is rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto’s. In de inleiding ‘stadsflora onder de loep’ wordt duidelijk waarom de steden een zo eigen plantenleven kennen. Onder meer door het warme stadsklimaat is dit zo kenmerkend dat er mag worden gesproken van het Urbaan plantendistrict.

Een bijzonder onderdeel in de gids is het deel ‘steden nader bekeken’. Dit gedeelte neemt je mee naar bijzondere plekken in steden verspreid over het hele land! Er zijn in deze veldgids achttien stadswandelingen opgenomen. De steden die speciaal worden belicht zijn: Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Zwolle.

Stadsplanten, veldgids voor de stad is geschreven door stadsbioloog Ton Denters. Hij schreef al eerder het vernieuwende en veelbesproken boek Van Muurbloem tot straatmadelief (1994). Jarenlang coördineerde hij het floraonderzoek door vrijwilligers in de regio Amsterdam. Verder is hij de vaste schrijver over/van de rubriek ‘natuur in de stad’ in het tijdschrift het Landschap Noord-Holland.

klik voor vergroting


Link: Foto's presentatie Stadsplanten, veldgids voor de stad, 24-6-2004, Sterrewacht Sonnenborgh, Utrecht