HOMEPAGE

Agenda Floron Amsterdam

2 april Openingsavond PlantenWerkGroep KNNV Amsterdam en Floron Groot-Amsterdam
Kantine DNO, Rozenburglaan 5, 1097 GA Amsterdam

Programma
19:30 Zaal open
20:00 Peter Wetzels: Inleiding & Vooruitblik PWG/FLORON 2019
20:15 Hanneke Waller: Impressies van Floron-excursies van 2018
21:00 Pauze voor koffie en thee
21:15 Peter Wetzels: Veranderende verspreiding van algemene soorten
22:00 Sluiting

Zondag 28 april 2019 Streepexcursie Schaep en Burgh kilometerhok 137-474
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 bij de ingang van het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten Boekesteyn Noordereinde 54B 's-Graveland
De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze in café-restaurant Brambergen naast het bezoekerscentrum.
We bezoeken de landgoederen Schaep en Burgh en Bantam. In het vroege voorjaar zijn leuke bosplanten aan te treffen. Aan de noordkant van het hok is er nog wat bebouwing van de Melkmeent.
De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Schaep en Burgh.

Zondag 12 mei 2019 Streepexcursie Ransdorp kilometerhok 128-489
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 aan de voet van de kerktoren. De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze in Hotel-Café de Zwaan.

Een oud klein dorp midden in het veenweidegebied. De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Ransdorp

Zondag 26 mei 2019 Streepexcursie Ouderkerk aan de Amstel kilometerhok 121-478
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 op het pleintje voor de supermarkt de Plus Dorpsstraat 23. (Coördinaten of WGS84). De excursie duurt tot 16:00. Koffie/theepauze op een van de vele terrassen in het dorp.

Een oude dorpskern, het groengebied Elzenhove en de oevers van de Amstel bevatten een breed palet aan biotopen. De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar floronamsterdam@gmail.com . Zet in de titel Aanmelding Ouderkerk

Maandag(!) 10 juni 2019 Streepexcursie Broek in Waterland kilometerhok 128-494
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 voor warenhuis Ploeger Nieuwland 23. De excursie duurt tot 16:00. Koffie/theepauze in Cafetaria de Rob

Een oud dorp midden in het veenweidegebied. De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Broek in Waterland

Zondag 23 juni 2019 Excursie Cruijsbergen Koeienmeent en Laegieskamp
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 op de parkeerplaats van het sportcentrum 'De Zandzee' Struikheiweg 14. De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze in Theeschenkerij Juffrouw Jansen op de Meent.

Laegieskamp, Koedijk/Gijzenveen en Cruysbergen zijn drie terreinen die in de afgelopen 20 jaar stap voor stap zijn afgegraven om een oude kwelsituatie weer terug te krijgen, waardoor waardevolle kwelsoorten en soorten van vochtige schrale graslanden zijn teruggekomen. Omdat de vegetatie in leeftijd varieert van 5 tot 25 jaar heeft, is mooi de ontwikkelingsgang na natuurherstel te zien. Pilvaren, vlottende bies, stekelbrem, witte en bruine snavelbies, moerashertshooi, koningsvaren, spaanse ruiter en ook nog wat handekenskruiden zijn er te vinden. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Cruysbergen.

Zondag 21 juli 2019: Streepexcursie Ilpendam kilometerhok 125-497
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 voor Het Wapen van Ilpendam dorpsstraat 7. De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze in Het Wapen van Ilpendam.
Dit Swiebertjes dorp in het veenweidegebied bestaat uit oude bebouwing. Er is een kerkhof, een parkbos. Ook een stuk van de droogmakerij Purmer (kleigrond) ligt in dit hok. Met een pont over het Noord-Hollands kanaal (€ 0,80) kunnen we de oevers van de Dorre Ilp bezoeken.
De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Ilpendam


Zondag 4 augustus 2019: Streepexcursie Assendelft kilometerhok 111-498
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 voor de R.K. kerk Sint Odulphus dorpsstraat 572.
De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze in het Wapen van Assendelft.

Dit dorp in het veenweidegebied heeft naast de Dorpsstraat met oude bebouwing een aantal nieuwbouwwijken. Ook ligt er in het hok een kerkhof en drie volkstuincomplexen. In 1990 is het hok voor het laatst bekeken.
De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Assendelft

Zondag 1 september 2019: Streepexcursie Muiden kilometerhok 133-482
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 op de parkeerplaats aan de Lange Muiderweg aan de zuidkant van Muiden.
De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze op het terras van Café Ome Ko.

Muiden is een klein havenstadje met veel kademuren. Zo klein als het is heeft het een eigen jaren 70 nieuwbouwwijkje. Samen met wat vestingwerken en met een stuk laagveenweide is dit een gevarieerd hok. In dit hok zijn ooit drie zeldzame varens gevonden: noordse streepvaren, rechte driehoeksvaren en zachte naaldvaren.
De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Muiden

Zondag 2019 15 september: Streepexcursie Zwanenburg kilometerhok 110-488
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 bij de driesprong Leeweg en Werenweg.
De excursie duurt tot 16:00. Koffie/thee pauze in Koffie bij Kaatje (een paar honderd meter buiten het hok)

Een industrieterrein en een woonwijk. Ook loopt het spoor Amsterdam Haarlem door het hok. Het lijkt een saai hok maar in 2018 zijn er in het hok ten oosten meer dan 300 soorten gevonden.
De streepexcursie is ook voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met de soorten die vanaf 1990 gevonden zijn. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar . Zet in de titel Aanmelding Zwanenburg

Landelijke Floron inventarisatieweekenden en dagexcursies

De KNNV in Amsterdam organiseert diverse zeer interessante excursies en cursussen voor floristen. Raadpleeg Blaadje of de website http://www.knnv.nl

Excursies in De Oeverlanden


dinsdag 8 maart 2016
FLORON avond. Bekijk hier de presentatie van Peter Wetzels

zondag 3 juli 2016, 11.00 uur
Stadsflora van Stenen Hoofd en omgeving. Bekijk hier de soortenlijst.


vrijdag 15 juli 2011, 13:00 uur tot en met zondag 17 juli 2011 16:00 uur. Onderzoeksweekend De Nieuwe Amsterdammers.
Verslag Vroege Vogels: De nieuwe Amsterdammers                          PERSBERICHT
Locatie: Amstelveen, Clubhuis De Teil
Boekje De Nieuwe Amsterdammers

We gaan strepen in de stad. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Amstelveen en de kleinere gemeentes gaan we hokken doen. Op vrijdagavond wordt de nabijgelegen heemtuin Thijssepark bezocht. Voor de zaterdagavond is een lezing gepland.
mede mogelijk gemaakt door:

Op zaterdag 3 april 2010 een herhaling van de Intratuin-excursie die vorige keer niet zoveel deelnemers trok, omdat het op 1 april was. Het was inderdaad heel grappig, maar toch geen grap!
Start: De Intratuin excursie (excursieleider: Claud Biemans)  op zaterdag 3 april wordt één uur eerder vervroegd naar 9:00 omdat Vroege Vogels de excursie komt opnemen. 
Begin bij de ingang van Intratuin aan de Nobelweg 10 in de Watergraafsmeer, niet ver van het Amstel-station. Excursieleider: Claud Biemans, 06-44566395.

Verslag door Wietske Maas. Uitzending dinsdag 13 april, Nederland 2, 19.20 uur, Vroege Vogels tv.

Excursieverslag
Zaterdag 1 april 2006 startte om 11.00 bij de ingang van Intratuin aan de Nobelweg 10 in de Watergraafsmeer, niet ver van het Amstel-station. De excursie in het tuincentrum gaat langs planten die inmiddels ook verwilderen in de stedelijke omgeving. De bedoeling is om aan elkaar te vertellen over de soorten in het tuincentrum die we vaak of minder vaak verwilderd op de stoep hebben zien staan. We zullen ons ook verbazen over de steenbreekvarens, zwartstelen en kroosvarens die er verkocht worden. Excursieleider Claud Biemans, 020-4191866.