HOMEPAGE

Agenda Floron Amsterdam

Zondag 30 april 2017 Streepexcursie Hilversum Nimrodpark Hok: 138-472

Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 op het Kraanvogelplein 1: de parkeerplaatsen van het Comeniuscollege (Bisonaan 1), net ten zuiden van het hok. (Coördinaten 138.61 - 471.83).
De excursie duurt tot 16:00.
In het hok is een stuk van het Spanderswoud gelegen. Ook nog een randje landgoederen (Jagtlust en Hilverbeek) op de overgang van het zand en veen. De rest van het hok omvat een villawijk met zwaar geboomte. Een hok die in het voorjaar op zijn mooist is. In de jaren 70 van de vorige eeuw voor het laatst intensief gedaan. De streepexcursie is voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met voorjaars soorten die vanaf 1975 gevonden zijn.
Aanmelden bij (niet verplicht) en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar
Zet in de titel Aanmelding Nimrodpark.

Streepexcursie Diemen Centrum Hok: 126-483

zondag 14 mei 2017 Streepexcursie Diemen Centrum
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 Muiderstraatweg bij het eindpunt van tramlijn 9. (Coördinaten 126.54 - 483.28) Parkeren kan aan de andere kant van het spoor.

Dit hok is de laatste 20 jaar sterk veranderd. Een oude spoordijk, moerasland, en een industrieterrein zijn verdwenen. Gebleven zijn een nieuw spoordijk, een vooroorlogse woonwijk, een klein stukje veenweide, sportparken, een jaren 80 buurt, een begraafplaats en spoorbegeleidende volkstuinen. Gekomen is een nieuwbouwwijk.
De excursie duurt tot 16:00.
De streepexcursie is voor beginners. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelders krijgen een lijst toegestuurd met voorjaars soorten die vanaf 1975 gevonden zijn.

Aanmelden bij (niet verplicht) en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar
Zet in de titel Aanmelding Diemen Centrum.

Zondag 11 juni 2017 10.30-16.00 uur: D14 Streepexcursie Beverwijk - Wijkeroogpark, Hok: 105-498
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 op het parkeerterrein Emplacementsweg net ten zuidwesten van het Stationsplein. (Coördinaten 105.06 - 499.00).
We beginnen op het terrein waar vorig jaar opzienbare vondsten zijn gedaan van Frans walstro, Behaard breukkruid en 'Zeebaardgras' (Polypogon maritimus). Het hok wordt doorsneden door een spoorlijn en een snelweg en bestaat verder uit park met een volkstuincomplex en een industriewijk.
De streepexcursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de Flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).
Aanmelden (verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar

Zet in de titel Aanmelding Beverwijk

FLORON-kamp Amsterdam 2017
donderdag 15 juni 2017 13:00 tot maandag 19 juni 2017 15:00

Het kamp is zelfverzorgend, dus zelf je eten verzorgen. We staan op Camping Het Amsterdamse Bos in het zuidpuntje van het Amsterdamse Bos bij Bovenkerk, zie www.campingamsterdamsebos.nl. De camping heeft een kleine winkel. Er zijn 10 supermarkten binnen vijf kilometer van de camping. We krijgen een eigen veldje op de camping. De kosten zijn nog niet bekend maar zullen ongeveer € 11 per persoon per nacht bedragen.
Op de camping zijn ook huisjes te huur. De huisjes kunnen niet gereserveerd worden, maar moeten bij boeken meteen worden betaald. Boeken moet je zelf doen. Let op: zet bij de boeking achter je achternaam (Floron). Je krijgt dan een huisje dicht bij de groep. Het boeken van huisjes kan vanaf eind september begin oktober als de tarieven van 2017 bekend zijn. Het wordt aanbevolen niet te lang te wachten met boeken.
Je kan ook deelnemen zonder overnachting: je volgt dan alleen het dagprogramma en eventueel de avondexcursie.

Opgave: Als je wilt komen (ook de huisjesboekers) dan graag een mail sturen naar met de volgende gegevens:
- Naam of namen
- Mailadres
- Dagen van deelname (do / vr / za / zo / ma)
- Tent / caravan / huisje / dagprogramma zonder overnachting
- Kom je met een auto (ja / nee), en zo ja hoeveel personen kun je vervoeren

Programma: Het programma is als volgt:

Donderdag 15 juni: Strepen in Schiphol-Rijk, Aalsmeer en Bovenkerk.
Vrijdag 16 juni: Overdag strepen in Zaanstad. Avondexcursie naar de Westelijke Eilanden, het Stenen Hoofd en Westerdok. Schubvaren, Zandwolfsmelk en Zwartsteel zijn hier de absolute toppers.
Zaterdag 17 juni: Strepen in het Westelijk Havengebied: van Ruigoord tot de Brettenzone. Avondexcursie naar de Oostelijke Eilanden: Javakade, KNSM-eiland en Veemkade. Naast de kademuren met een schitterende varenvegetatie staat een grote groeiplaats van Smal fakkelgras op het programma.
Zondag 18 juni: Kilometerhokken inventariseren in de 19e -eeuwse wijken en twee hokken in hartje Amsterdam (te bereiken vanuit Amsterdam-Noord). Onder voorbehoud een avondexcursie naar de Indische Buurt. Kamilleknopje en Liggende majer zijn de aanleiding.
Maandag 19 juni: Kilometerhokken inventariseren in Lijnden, Badhoevedorp en Nieuw-Sloten.

Zondag 9 juli 10.30-16.00 uur: D14 Streepexcursie Duivendrecht Hok: 124-482
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 Bij de uitgang Station Duivendrecht oostzijde. Voor de St. Urbanuskerk (Coördinaten 124.38 - 481.94).
Het hok bestaat uit een weg met vooroorlogse bebouwing met daaromheen nieuwbouw. Er lopen ook twee spoordijken door het hok.
De streepexcursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de Flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).
Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar

Zet in de titel Aanmelding Duivendrecht

Zondag 20 augustus D14 Inventarisatie-excursie Amsterdamse zuidas west
Hok: 119-483
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 Hoek Parnassusweg en Fred Roeskestraat bij de Bagels & Beans. Dit is 300 meter lopen vanaf station Amsterdam-Zuid. (Coördinaten 119.62 - 483.86) Parkeren in de buurt is zondags gratis.
Aan de voet van de kantoortorens van de Amsterdamse zuidas is het goed zoeken naar enig groen. Maar het hok omvat meer. Een begraafplaats, restanten van een botanische tuin en idem van sportparken. Ruige groenstroken langs de taluds van de snelweg en stukjes woonwijken. Zelfs zijn er nog overhoekjes die ontsnappen aan de poetswoede. We gaan na of de tientallen jaren van bouwactiviteiten in de buurt terug te vinden zijn in de samenstelling van de vegetatie.
De excursie duurt tot 16:00.
De excursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte).
Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar

Zet in de titel Aanmelding Zuidas.


Zondag 3 september 2017 D14, Inventarisatie-excursie Diemen Centrum 2 Hok: 126-483
Excursieleider Peter Wetzels

Verzamelen om 10:30 Muiderstraatweg bij het eindpunt van tramlijn 9.(Coördinaten 126.54 - 483.28) Parkeren kan aan de andere kant van het spoor.
Dit hok is de laatste 20 jaar sterk veranderd. Een oude spoordijk, moerasland, en een industrieterrein zijn verdwenen. Gebleven zijn een nieuwe spoordijk, een vooroorlogse woonwijk, een klein stukje veenweide, sportparken, een jaren 80 buurt, een begraafplaats en spoorbegeleidende volkstuinen. Nog in aanbouw is een nieuwbouwwijk. Deze excursie is een herhaling van 14 mei.
De excursie duurt tot 16:00.
Deze excursie is ook voor beginnende inventariseerders. Basiskennis van de flora is vereist. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelden niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar
Zet in de titel Aanmelding Diemen Centrum deel 2.

Zondag 17 september 2017 D14, Inventarisatie-excursie Wijk Gein in Amsterdam Zuid: 127-478

Verzamelen om 10:30 Wethouder de Roosplein aan de zuidoostkant van Metrostation Gein (Coördinaten 127.89 - 478.74)

Een nieuwbouw uit de jaren 80 van de vorige eeuw op de rand van het veenweidegebied. Monotone laagbouw met veel groenstroken. In de aangrenzende hokken zijn niettemin onlangs aardige soorten gevonden.
De streepexcursie is bij uitstek geschikt voor beginners. In het najaar ligt de nadruk meer op algemene soorten die vaak het hele jaar goed herkenbaar zijn. Maar er is altijd kans op nieuwkomers die vaak juist in het najaar bloeien. Determineren wordt geoefend met een flora (Heukels of Eggelte). Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar
Zet in de titel Aanmelding Wijk Gein.


Landelijke Floron inventarisatieweekenden en dagexcursies

De KNNV in Amsterdam organiseert diverse zeer interessante excursies en cursussen voor floristen. Raadpleeg Blaadje of de website http://www.knnv.nl

Excursies in De Oeverlanden


dinsdag 8 maart 2016
FLORON avond. Bekijk hier de presentatie van Peter Wetzels

zondag 3 juli 2016, 11.00 uur
Stadsflora van Stenen Hoofd en omgeving. Bekijk hier de soortenlijst.


vrijdag 15 juli 2011, 13:00 uur tot en met zondag 17 juli 2011 16:00 uur. Onderzoeksweekend De Nieuwe Amsterdammers.
Verslag Vroege Vogels: De nieuwe Amsterdammers                          PERSBERICHT
Locatie: Amstelveen, Clubhuis De Teil
Boekje De Nieuwe Amsterdammers

We gaan strepen in de stad. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Amstelveen en de kleinere gemeentes gaan we hokken doen. Op vrijdagavond wordt de nabijgelegen heemtuin Thijssepark bezocht. Voor de zaterdagavond is een lezing gepland.
mede mogelijk gemaakt door:

Op zaterdag 3 april 2010 een herhaling van de Intratuin-excursie die vorige keer niet zoveel deelnemers trok, omdat het op 1 april was. Het was inderdaad heel grappig, maar toch geen grap!
Start: De Intratuin excursie (excursieleider: Claud Biemans)  op zaterdag 3 april wordt één uur eerder vervroegd naar 9:00 omdat Vroege Vogels de excursie komt opnemen. 
Begin bij de ingang van Intratuin aan de Nobelweg 10 in de Watergraafsmeer, niet ver van het Amstel-station. Excursieleider: Claud Biemans, 06-44566395.

Verslag door Wietske Maas. Uitzending dinsdag 13 april, Nederland 2, 19.20 uur, Vroege Vogels tv.

Excursieverslag
Zaterdag 1 april 2006 startte om 11.00 bij de ingang van Intratuin aan de Nobelweg 10 in de Watergraafsmeer, niet ver van het Amstel-station. De excursie in het tuincentrum gaat langs planten die inmiddels ook verwilderen in de stedelijke omgeving. De bedoeling is om aan elkaar te vertellen over de soorten in het tuincentrum die we vaak of minder vaak verwilderd op de stoep hebben zien staan. We zullen ons ook verbazen over de steenbreekvarens, zwartstelen en kroosvarens die er verkocht worden. Excursieleider Claud Biemans, 020-4191866.